HOME >> STUDEREN IN LEUVEN


STUDEREN IN LEUVEN


Kasteel Arenberg KULeuven

Kwalitatief goede opleidingen aan de meest innovatieve universiteit van Europa, leuke studentenstad, lage studiekosten en het ontbreken van een taaldrempel zijn slechts enkele redenen die ieder jaar honderden Nederlandse studenten naar Leuven brengen. En hoewel een meerderheid van de Nederlanders voor een universitaire studie kiest is er tevens een groot aanbod HBO studies aan de hogescholen in Leuven.


KU Leuven

Met de 35ste plek op de wereldwijde ranglijst van universiteiten is de KU Leuven de hoogst genoteerde universiteit van zowel België als Nederland. Daarnaast is het de oudste en tevens grootste universiteit van België met keuze uit honderden bachelor- en masteropleidingen.


Toelatingsvoorwaarden voor studenten uit Nederland

Met een Nederlands VWO-diploma mag je, ongeacht je profiel, beginnen aan iedere bacheloropleiding aan de KU Leuven. Enkel voor een bachelor in de geneeskunde of tandheelkunde geld een uitzondering en moet je eerst het Vlaamse toelatingsexamen halen. Heb je een HAVO-diploma of een HBO-propedeuse, dan kun je een aanvraag indienen bij de “International Admissions and Mobility Unit” om je te mogen inschrijven.


Heb je al een HBO of WO diploma en wil je je inschrijven voor een master aan de KU Leuven dan dien je best ook een aanvraag in bij de “International Admissions and Mobility Unit”. Voor sommige masters moet je eerst een schakelprogramma of een verkorte bacheloropleiding volgen om te mogen beginnen.


Universiteitshal op de Naamsestraat

Verschillen met studeren in Nederland

Een van de eerste verschillen die je zult merken met Nederland is de opbouw van het academiejaar. Het jaar begint in de tweede helft van september en bestaat uit twee semesters van beide 13 weken, aan het eind van ieder semester is er een examenperiode van zo’n drie weken. Heb je herkansingen, dan moet je deze in augustus maken, heb je geen herkansingen dan heb je 11 weken lang zomervakantie.


Over het algemeen worden de opleidingen in Leuven als meer theoretisch ervaren door Nederlanders. Waar in Nederland vaak de focus ligt op het toepassen van kennis wordt in Leuven meer theoretische kennis en details verwacht op het examen. Dit in combinatie met de lange semesters betekent dat zelfstudie en een beetje discipline belangrijk zijn.


De studiekosten zijn in Leuven over het algemeen lager dan in Nederland. Zowel wat betreft het collegegeld als de boeken en materialen die je aan moet schaffen ben je voor de meeste studies goedkoper uit in Vlaanderen. Ook de prijs van studentenkamers is in Leuven lager dan in de meeste Nederlandse steden.


Hogescholen

De onderstaande hogescholen hebben een campus in Leuven

- LUCA School of Arts (kunstopleidingen)

- UC Leuven-Limburg (lerarenopleiding, welzijn, gezondheid, management en technologie)


Waarde van je diploma in Nederland

Nederland en Vlaanderen hebben gezamenlijke kwaliteitseisen voor opleidingen, waardoor je in principe eenvoudig met een diploma uit Leuven aan de slag kan in Nederland. De Nederlands-Vlaamse accreditatie organisatie (NVAO) heeft als taak het beoordelen en borgen van het niveau en de kwaliteit van het hoger onderwijs in Nederland en Vlaanderen. Voor een aantal vakgebieden zoals gezondheidszorg en juridische beroepen zijn aparte afspraken gemaakt, deze kun je terugvinden op website van het BIG register / advocatenorde.


Vergeet zeker niet langs te komen op onze welkomstborrel de eerste maandag van het academiejaar!

- Maandag 26 september

- Vanaf 21:00 uur.

- Cafe 't Archief (Zeelstraat 1, Leuven)